Χρήσιμες Συμβουλές

Βασικές αρχές στοματικής υγιεινής

Βούρτσισμα δοντιών

Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με την χρήση μιας φθοριούχου οδοντόκρεμας. Ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βουρτσίζετε τα δόντια σας με το σωστό τρόπο είναι οι εξής:

  1. Τοποθετείστε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας έτσι ώστε να σχηματίζουν μια μικρή γωνίαμε τα ούλα όταν βουρτσίζετε κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
  2. Μην βάζετε πολλή δύναμη κατά τη χρήση της οδοντόβουρτσας διότι το έντονο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
  3. Βουρτσίζετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών (γλωσσικών) οδοντικών επιφανειών, των παρειακών οδοντικών επιφανειών καθώς και τις εσωτερικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών
  4. Βουρτσίζετε ελαφρά τη γλώσσα σας και από τις δύο πλευρές για να απομακρύνετε τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Μεσοδόντιος καθαρισμός

Η χρήση οδοντικού νήματος απομακρύνει την οδοντική μικροβιακή πλάκα και τα υπολείμματα των τροφών από τα μεσοδόντια διαστήματα και κάτω από το ελεύθερο άκρο των ούλων.

Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν:

  1. Κόψτε ένα κομμάτι νήματος μήκους περίπου 50 εκατοστά και τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του σε ένα από τα μεσαία σας δάκτυλα.
  2. Τυλίξτε το υπόλοιπο νήμα γύρω από το ίδιο δάκτυλο του άλλου χεριού.
  3. Κρατήστε σφιχτά το νήμα ανάμεσα στους δείκτες και τους αντίχειρες κάθε χεριού,αφήνοντας ένα μήκος νήματος περίπου 5 εκατοστά σε μήκος μεταξύ των δύο χεριών.Με ήπιες κινήσεις περάστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας.Το νήμα δεν θα πρέπει να κινείται απότομα ή να προσπαθήσετε να το κόψετε πάνω στα ούλα. Σημειώνετε ότι αν δεν έχετε κάνει στο παρελθόν μεσοδόντιο καθαρισμό,ίσως τα ούλα σας να πονάνε και να αιμορραγούν σχεδόν για τις πέντε πρώτες μέρες που θα τον εφαρμόσετε.Αυτό θα σταματήσει όταν η οδοντική μικροβιακή πλάκα διασπαστεί και τα μικρόβια απομακρυνθούν.
  4. Όταν το νήμα φτάσει στο ελεύθερο άκρο των ούλων,δώστε του ένα σχήμα όπως το λατινικό γράμμα C ενώ θα εφάπτεται στην επιφάνεια του δοντιού.Στη συνέχεια προωθείστε με ήπιες κινήσεις το νήμα ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο μέχρι να νοιώσετε κάποια αντίσταση.
  5. Κρατείστε το νήμα σε επαφή με το δόντι .Τρίψτε με ήπιες κινήσεις την επιφάνεια του δοντιού απομακρύνοντας παράλληλα το νήμα από τα ούλα.
  6. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με το νήμα την άπω(πίσω) επιφάνεια του τελευταίου οπίσθιου δοντιού.Το σημείο αυτό είναι σημαντικό γιατί συχνά εκεί αθροίζετε οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Διατήρηση αποτελέσματος

Ακολουθείστε αυτό το απλό πρόγραμμα:

  1. Βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα,δύο φορές την ημέρα(πρωί-βράδυ) ή και περισσότερες αν μπορείτε.
  2. Ακολουθείστε μια καλά ισορροπημένη δίαιτα.Περιορίστε τα σνάκς-τσιμπολογήματα μεταξύ των κυρίων γευμάτων.
  3. Μια φορά την ημέρα να καθαρίζετε τα μεσοδόντια διαστήματα με τη χρήση οδοντικού νήματος
  4. Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο.Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο και η εξέτασή τους από τον ίδιο αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος διατήρησης ενός υγιούς χαμόγελου.

Γιατί πρέπει να ανανεώνουμε τα σφραγίσματά μας

Στο στόμα μας επί καθημερινής βάσεως πραγματοποιούνται διάφορες χημικές,μηχανίκες και βιοχημικές διεργασίες με αποτέλεσμα να το καθιστούν ιδιαιτέρως επιθετικό απέναντι στις διάφορες αισθητικές ργασίες(σφραγίσματα,στεφάνες,γέφυρες). Ο χρόνος ζωής αυτών των εργασιών δεν είναι απεριόριστος. Συγκεκριμένα οι αισθητικές εμφράξεις(σφραγίσματα) διατηρούνται αρκετά χρόνια,δυστυχώς όμως κάποια στιγμή πρέπει να αντικαθίστανται.Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια ζωής τους μέσα στο στοματικό περιβάλλον υφίστανται ποικίλες φθορές όπως αλλαγή χρώματος,κατάγματα,απόπτωση κ.λ.π.

Οι κυριότεροι λόγοι που οδηγούν σε αντικατάσταση τα σφραγίσματα είναι οι εξής:

  1. Η φθορά της επιφάνειας τους με αποτέλεσμα το σφράγισμα να χάνει την ανατομικότητα του και να μην αποδίδει σωστά το σχήμα του υπό αποκατάσταση δοντιού.
  2. Συχνά τα σφραγίσματα απορροφούν διάφορες χρωστικές ουσίες με συνέπεια την αλλαγή το χρώματος τους,κάτι που δεν μας ικανοποιεί αισθητικά καθόλου.
  3. H φθορά των ορίων του σφραγίσματος(αποκόλληση από το δόντι).Το κενό που δημιουργείται αποτελεί πρόκληση για τα μικρόβια του στόματος που προκαλούν την τερηδόνα.
  4. Τα κατάγματα των εμφράξεων που έχουν ως συνέπεια στην περιοχή του σφραγίσματος να αποσπούνται εύκολα και να προκαλούνται οι παραπάνω διεργασίες.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα σφραγίσματα πρέπει να αντικαθίστανται(επανάληψη της έμφραξης).

Αν θέλετε να διατηρήσετε σε πραγματικά καλή κατάσταση τα σφραγίσματα σας και κατ`επέκταση τα δόντια σας πρέπει:

  1. Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο συχνά.
  2. Να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα(τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα).
  3. Να χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα(μεσοδόντια βουρτσάκια) για να καθαρίζετε τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών.
  4. Να χρησιμοποιείτε υλικά(οδοντόκρεμες,διαλύματα,οδοντόβουρτσες,οδοντικά νήματα κ.λ.π) επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Δέκα "συνήθειες" που πρέπει να αποφεύγουμε

  1. Τσιγάρα,πούρα ή καπνό σε κάθε μορφή του.
  2. Καφέ, τσάι και κόκκινο κρασί.
  3. Βύσσινο,κεράσια και χυμούς με έντονο χρώμα.
  4. Νερό από άγνωστες πηγές.
  5. Το κάρυ και άλλα καρυκεύματα ή μπαχαρικά.
  6. Το έντονο βούρτσισμα διαρκείας.
  7. Την χρήση οδοντόκρεμας με αποτρεπτικές-στιλβωτικές ιδιότητες σε μεγάλη συχνότητα και διάρκεια,ώστε να μην φθείρεται η αδαμαντίνη-σμάλτο των δοντιών.
  8. Τις πολύ σκληρές οδοντόβουρτσες.
  9. Τα αναψυκτικά τύπου cola που περιέχουν ζάχαρη, χρωστικές ουσίες και βλαβερά οξέα.
  10. Τον σχηματισμό πλακών ή τρυγίας ή και τον ανεπαρκή καθαρισμό των δοντιών που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα ούλα και στα δόντια.

Οδηγίες μετά από εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού αποτελεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση.Είναι φυσικό ότι μετά από μια εξαγωγή θα υπάρξουν αλλαγές στο στόμα σας.Ο οδοντίατρος θα σας δώσει κάποιες οδηγίες μετά την εξαγωγή και είναι σημαντικό να επικοινωνείται μαζί του αν έχετε κάποιες απορίες ή προβλήματα.Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές που θα βοηθήσουν την επούλωση,θα προλάβουν τις επιπλοκές και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα.

  1. Ο πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά από μια επέμβαση στο στόμα.Μπορείται να πάρετε κάποιο παυσίπονο σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί αλλά απαγορεύεται να πάρετε ασπιρίνη.
  2. Η αιμορραγία είναι αναμενόμενη μετά από κάποια επέμβαση.Σε περίπτωση αιμορραγίας δαγκώστε ή πιέστε μια καθαρή γάζα στην περιοχή της επέμβασης για μια ώρα.Αν συνεχίζει επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο.
  3. Μπορεί να εμφανιστεί οίδημα στην περιοχή της επέμβασης το οποίο μπορεί να αυξάνεται μέχρι και την δεύτερη-τρίτη μέρα.Αυτό είναι φυσιολογικό.Για αυτό μετά την επέμβαση τοποθετείστε παγοκυστη ή παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα εξωτερικά από την περιοχή της επέμβασης.Αν το οίδημα συνεχίζεται να αυξάνεται μετά την τέταρτη μέρα επικοινωνήστε μαζί μας.
  4. Αν έχουν τοποθετηθεί ράμματα πρέπει να τα αφαιρέσετε μετά από 7-10 μέρες.Μπορεί να αισθάνεστε κάποια τραβήγματα από αυτά αλλά θα πάψουν με την αφαίρεση τους.
  5. Μην ξεπλένετε το στόμα σας ή φτύνετε για οχτώ ώρες μετά την επέμβαση.
  6. Την πρώτη μέρα μπορείτε να φάτε κρύες και μαλακές τροφές.Αποφύγετε τις σκληρές τροφές για μια εβδομάδα.
  7. Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας από την επόμενη μέρα και οπωσδήποτε μετά από κάθε γεύμα εκτός από την περιοχή της επέμβασης.Μετά την τρίτη μέρα μπορείτε να βουρτσίσετε και εκεί αλλά με ήπιες κινήσεις.Υποβοηθητικά μπορείτε να κάνετε πλύσεις με κάποιο αντισηπτικό διάλυμα(χαμομήλι).
  8. Το κάπνισμα εμποδίζει την επούλωση,για αυτό απαγορεύεται τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση.
  9. Να παίρνετε τα φάρμακα που σας δίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δώσει.